Ben Osman GÜZELGÖZ olarak;

Her şeye değer bulduklarım için her şeye rağmene ulaşmak isteyen, buna emek veren, 6 yaşımdan bu yana çalışan, asla vazgeçmeyen; okuyan, düşünen, konuşan ve yazan bir İNSANIM.

“İnsanların efendisi insanlara faydalı olandır…” yüce beyanına ve Rahmetli Babacığımın söylediği “Haysiyet ve itibar en büyük sermaye, en kıymetli zenginliktir…” sözüne inanıyorum. Faydalı olmaya hep kendi nefsimden başlıyor, haysiyetimi ve itibarımı her şeyin üstünde tutmaya özen gösteriyorum. Bütün çabam İNSAN olma onurunu taşımaya devam etmek, İNSAN kalabilme mücadelesini sürdürmek ve insanlarla paylaşmak üzerine.

Osman GÜZELGÖZ 

Urfa’nın Eyyubiye Mahallesinde avlulu, tek odalı bir evde çok sevdiği ve değer verdiği Annesi Zeliha Sultan’ın 4. çocuğu olarak doğdu. Rahmetli Annesi 12 çocuk doğurmuş; şu anda yaşayan 10 kardeşler. Babası Tenekeci Mahmut Güzelgöz: asıl mesleği tenekecilik ama yerel, ulusal ve uluslararası tanınırlığı ile O bir Musiki Ustası, Mevlithan, Gazelhan, Kaynak Kişi ve pek çok sanatçının Hocası…

Doğup büyüdüğü o tek odalı, avlulu ev belki pek çok şeyden yoksun ama aynı zamanda çok hareketli ve bereketli bir mesken. Otantik bir halk bilimi mektebi ve musiki cemiyeti gibi… Çünkü Tenekeci Mahmut Güzelgöz halk biliminin, Urfa kültürünün (müzik ve bütün folklor ögelerinin) gelmiş geçmiş en önemli kaynak kişilerinden ve ustalarından birisi…

Türkiye’den ve yurt dışından gelen araştırmacılar, derlemeciler, sanatçılar, tez hazırlayan öğrenciler, öğretmenler sık sık o tek odalı avlulu eve misafir oluyor; soracaklarını soruyor, öğreneceklerini öğrenip mutlu bir biçimde oradan ayrılıyorlar. Osman GÜZELGÖZ böyle gönül, bilgi, kültür ve müzik zenginliği içerisinde büyüyor o evde. Türküler, hoyratlar, gazeller arasında belki maddi bakımdan çok şeyden yoksun ama çok mutlu, renkli ve ahenkli bir çocukluk yaşıyor.

Çocukluğunu ve hayatını şekillendiren insanlardan birisi olan H. Halil Kırıkçı’nın yanında 6 yaşında terzi çırağı olarak işe başlayan Osman GÜZELGÖZ ancak 8 yaşında Yavuz Selim İlkokulu’nda okula gidebiliyor. 12 yaşından itibaren okul müsamerelerinde sahneye çıkmaya başlıyor. Skeçlerde rol alıyor. Halk oyunları ekiplerinde oynuyor. Çeşitli program ve etkinliklerde sunuculuk yapıyor.

14 yaşında Gazi Ortaokulu’nda projesi, hazırlığı, organizasyonu, haber ve yazılarının çoğu kendisine ait olan “ZILGIT” isimli duvar gazetesinde gazeteciliğe başlıyor. Aynı zamanda münazara, müsamere, etkinlik ve çeşitli programların aranılan öğrencisi, sunucusu, konuşmacısı olarak öne çıkıyor. 17 yaşında Urfa Endüstri Meslek Lisesi’nde “Sanatkârın Kirli Eli…” isimli bir duvar gazetesi hazırlayıp yayınlıyor. Yazı yazmaya burada da devam ediyor.

 


Osman GÜZELGÖZ 1978 yılında Urfa’da yayınlanmaya başlayan Güneydoğu Gazetesi’nde muhabir olarak yarı profesyonel gazeteciliğe başlıyor. 50 yıllık gazetecilik, yazarlık ve yayıncılık yaşamında; yerel ve ulusal düzeyde muhabirlik, yazarlık ve yöneticilik yapıyor. Gazete ve dergiler çıkarıyor. Yerel ve ulusal televizyon kanallarında, radyolarda yorumcu ve araştırmacı olarak programlar gerçekleştiriyor.

Maliye Kursu (Hizmet içi Eğitim), Halkla İlişkiler (Ön Lisans), İktisat (Lisans), Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi (Yüksek Lisans) eğitimini son 15 yılda tamamlayan ve son olarak İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden 2023 yılında mezun olan Osman Güzelgöz Gazi Üniversitesi (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi) İletişim Fakültesinde Sinema – Radyo – TV alanında doktorasına devam ediyor.

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında; Bakanlık Müşaviri, Basın Müşaviri, İletişim Koordinatörü, Daire Başkanı olarak bazı Bakanlıkların ve Bakanların Kurumsal İletişim direktörlüğünü de yapan Osman GÜZELGÖZ Yaşam, Aile ve İlişki, Yönetici, İletişim, Kişisel Gelişim ve Motivasyon Koçluğu alanlarında Uluslararası (ICF) onaylı sertifika programlarını tamamlayarak halen Koçluk, Mentorluk, Danışmanlık yapmaya devam ediyor…

 

Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde konferanslar, seminerler, eğitimler veren Güzelgöz’ün yayımlanmış 11 kitabı var.

  • Bir Beyaz Tebessüm (Şiir)
  • Hur Bajo, Kür Bajo, Ga Meşine! (Güneydoğu Yazıları 1)
  • Bir Ok Attım Kebap Oldu (Güneydoğu Yazıları 2)
  • Kürt Meselesi ile Yüzleşmek (Güneydoğu Yazıları 3)
  • Batılılaşma, Demokrasi, İslam (Denemeler)
  • Eskimeyen Sohbetler (Röportajlar)
  • Sana Leyla mı Bulunmaz (Şiir
  • Şanlıurfa Halk Müziği (Ortak Araştırma)
  • Türkülerdeki Hekimlik ve Sağlıkla İlgili Türküler (Ortak Araştırma)
  • Şarkılarda Sağlık ve Sağlıkla İlgili Şarkılar (Ortak Araştırma)
  • Kendi Kendimize Koçluk Kitabı